Bilittifak ne demek Osmanlıca?
(ﺑﺎﻻﺗّﻔﺎﻕ) sıf. (Ar. harp-i cer bi-, harp-i târif al- ve ittifāḳ ile bi’l-ittifāḳ) İttifak yoluyla, birlikte, birleşmiş, anlaşmaya vararak: Fransa ile ittifak ilan ettikleri savaşta, İtalyanlar ancak meydan muharebesine girebildiler (Nâmık Kemal).
İstilzam ne demek Osmanlıca?
(ﺍﺳﺘﻠﺰﺍﻡ) i. (Ar. luzūm “ihtiyaç”, istilzām) zorunluluk, gerekli, gereken, gerektiren: Bir düğme açık kalırsa veya toka çözülürse bu bir ceza ile sonuçlanırdı (Ahmet Râsim).
Lebriz ne demek Osmanlıca?
(ﻟﺒﺮﻳﺰ) sıf. (per. leb “dudak, kenar” ve riz “pullar” ve leb-riz “kenardan atmak”) Taşacak kadar dolmuştu, ağzına kadar doluydu: Daha önce ne olduğunu veya ne olduğunu bilmiyorum / Lebrîz’di, neyin doldurduğunu bilmiyorum (Şeyh Gālib). Uzun süre elinde tut (Muallim Nâci).
Beyit ne demek Osmanlıca?
Çift: Divan şiirinde iki mısralık bir nazım birimidir. Arapçada “ev” anlamına gelir. Divan şiirinde iki mısralık bir nazım birimidir (mısra “kapı” anlamına gelir).
Tevellüt Osmanlıca ne demek?
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “v-l-t” kökünden türemiştir. “Vücud” kelimesiyle aynı kökten gelir ve “doğum, doğma” anlamına gelir. Türkçede Tevellüt, bir varlığın doğumunu veya doğum anını ifade eder.
Tebeyyün Osmanlıca ne demek?
ortaya çıkmak, anlaşılmak.
Alüfte ne demek Osmanlıca?
İsim [1]alışkan, alışmış, aşkla şaşırmış, coşkulu.
Mütekait ne demek Osmanlıca?
sonradan – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ḳˁd kökünden gelen ve “oturmak, geri tutulmak, çalışmaktan alıkonulmak” anlamına gelen mutaḳāˁid متقاعد kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir.
Osmanlıca mülâhaza ne demek?
“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.
Lâlettayin ne demek Osmanlıca?
Kelime anlamı: Lalettayin, Arapça kökenli bir kelime olup “belirsiz, belirsiz, kesin olmayan” anlamına gelmektedir.
Zıll Osmanlıca ne demek?
(ﻇﻠﻴﻞ) sıf. (Ar. ẓalіl, ẓalāle “gölgeli olmak” kelimesinden) Gölgeli: “Zıll-i zalil: çok koyu gölge.”
Lüzum ne demek Osmanlıca?
Kökeni: “Zorunluluk” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “لُزُوم” (luzum) kelimesi zorunluluk veya gereklilik anlamına gelir.
Mahlashane ne demek?
Şairin mahlas adının bulunduğu beyite mahlas beyti, taç beyti veya mahlas hâne denir.
Bedîd ne demek Osmanlıca?
( ﺑﺪﻳﺪﺍﺭ– ﺑﺪﻳﺪ) sıf. (Farsça bedіd > bedіdār) Meydanda ve görünürde, açık, aşikâr, belirgin, zâhir, pedid, pedîdar: Meyhanede (Muallim Nâci) başka bir âlem bedîdâr yarattım.
Banisi ne demek Osmanlıca?
Arapça bani kelimesi dilimizde pek kullanılmaz. Eserlerin yaratıcısı ve yorumcusunun önemini hatırlatır.
Bayat Osmanlıca ne demek?
“Bayat” kelimesinin Eski Türkçedeki anlamı müreffeh, aslında zengindir. Bayat, bayat, tazeliğini yitirmiş demektir ve sıklıkla yanlışlıkla Bayat veya devlet olarak telaffuz edilir.
Osmanlıca tebdil ne demek?
Tebdil hava, Arapça tebdil-i hava (تَبْد۪يلِ هَوَا) ifadesine türemiş eki eklenerek türemiş bir Osmanlı Türkçesi ismidir.
Fünun ne demek Osmanlıca?
Darülfünun (Osmanlı: دار الفنون), Arapça dar (yer, yurt) ve fünun (bilimler) kelimelerinden türemiş olup “üniversite” anlamında kullanılan bir kelimedir.
Osmanlıca becerikli ne demek?
Çalışkan: Becerikli, becerikli, zeki: Çalışkan bir kadın (KT, 438).