Siyasette kayyum nedir?
Kavram olarak vesayet, Roma’ya kadar uzanan köklü bir kurumdur (Ersoy, 2016: 3396). Roma hukukunda ise mütevelliler, vatandaşların yararına ve mal varlıklarının zarar görmesini önlemek için atanan kişilerdir (Ceylan, 2004: 221).
Kayyumun görevi nedir?
Mütevelli heyeti üyeleri, kendilerine tahsis edilen tesisi yöneten ve işletme faaliyetlerinin devamlılığını sağlayan kişilerdir. Yönetim ve liderlik becerilerine sahip bu kişiler, vekaleten yönetim görevlerini üstlenirler. Personelin eğitimi ve koordinasyonunda yoğun olarak yer alan mütevelli heyeti üyeleri, devletin belirlediği süre boyunca yönetimde yer alırlar.
Kayyum kimlerden seçilir?
Mütevelli, devletin usulsüzlük yaptığı tespit edilen özel kurum ve şirketlere el koymasının ardından atanan bir yöneticidir. Bu yöneticiler mahkeme tarafından atanır. Bu atanan kişiler, ofisleri tarafından kendilerine verilen yetki ve görevler kapsamında çalışmaya devam ederler.
Kayyım ne işe yarar?
I-Tanım: “Mütevelli, belli görevlerin yapılması veya malvarlığının yönetilmesiyle görevlendirilen kişidir.” 4721 sayılı Medeni Kanun’un 403. maddesindeki bu hükme dayanarak mütevelli, belli görevlerin yapılması veya malvarlığının yönetilmesiyle görevlendirilen kişi olarak tanımlanabilir.
Devlette kayyum ne demek?
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre, mütevelli/yönetici, belirli bir malın yönetimi veya belirli bir görevin yürütülmesi ile görevlendirilen kişi anlamına gelir. Bu terim, özel hukuk çerçevesinde bir kişi veya kurumun mallarının yönetimi ile geçici olarak görevlendirilen temsilciyi ifade eder.
Kayyumu hangi kurum atar?
Kayyım, belirli durumlarda hakim tarafından atanır. Kayyım olarak atanan kişinin yetkileri, görevleri ve sınırları vesayet kurumu tarafından belirlenir. Medeni Kanun, kayyımların yalnızca gerçek kişiler için değil, tüzel kişiler için de atanabileceğini belirtir.
Neden kayyum atanır?
Roma hukukunda, mütevelli heyeti, vatandaşların mal varlıklarına zarar gelmesini önlemek için onların yararına atanan kişilerdi. 6774 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girmesinden 31 Mart 2019 yerel seçimlerine kadar geçen dönemde Türkiye’de yüz bir belediyeye mütevelli heyeti atandı.
Kayyum atandıktan sonra ne olur?
Bu süre sonunda kurumdaki sorunlar giderilirse, mütevellinin faaliyeti kendiliğinden sona erer ve yönetim asıl yöneticilere veya maliklere geçer. Mahkeme tarafından yeni bir yönetimin atanması: Şirket veya kurumlarda mütevelli atanmasından sonra yeni bir yönetim kurulu oluşturulursa, mütevellinin faaliyeti sona erdirilebilir.
Kişiye kayyum atanır mı?
Güven, bireylerin eylem yeteneklerini kısıtlamadan mağdur olmalarını önlemeyi amaçlamaktadır. Buna göre, bireylerin belirli konuları, varlıkları veya bir mülkün yönetimi güven kurumu tarafından ele alınır. Güven, vesayet makamı (Hukuk Sulh Mahkemesi) tarafından atanır.
Kayyum atanmasına kim karar verir?
İdari kayyım atanması için yetkili mahkeme, malvarlığının büyük bölümünün yönetildiği veya temsil edilen kişinin payına düşen malvarlığının bulunduğu yer olan vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesi’dir.
Kayyumun anlamı nedir?
Sözlükte “dik durmak, devam edip sebat etmek, bir işi üstlenmek, gözetmek ve korumak” anlamlarına gelen kıyam kökünden gelen ve “her şeyin varlığı kendisine bağlı olan, kâinata hükmeden” anlamına gelen bir sıfattır.
Yönetim kayyımı nasıl atanır?
İdari mütevelli, vesayet makamı tarafından temsilci mütevelli ile aynı şekilde atanır. Vesayet makamları tarafından resen bir mütevellinin atanması yukarıda tartışılmış olsa da, “isteğe bağlı kısıtlama nedenleri” varsa, yetişkin bir kişinin talebi üzerine de bir mütevelli atanabilir.
Kayyım görevleri nelerdir?
Mütevelli; şirketin faaliyetlerinin devamı, işletmesinin devamı, şirket malvarlığının korunması, şirketin gelişmesi için şirketin yönetim ve denetimini üstlenir ve böylece şirketin ve pay sahiplerinin çıkarlarını ve şirket alacaklılarının çıkarlarını korur.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
2025 yılından itibaren kayyum atanması davası açmak için ödenecek toplam ücret 3 TL olacaktır.
Çocuğa neden kayyum atanır?
Çocuğa hangi hallerde vasi atanır? Çocuk ile yasal temsilcisi arasında menfaat çatışması olması halinde kayyım atanması; Çocuk ile yasal temsilcisi arasında bir görevin yerine getirilmesinde menfaat çatışması olması halinde, vesayet makamı ilgilinin talebi üzerine veya kendiliğinden bir kayyım yardımcısı atar.
Kimler kayyım olarak atanabilir?
TMK m. 397/II Vesayet Makamı, Sulh Hukuk Mahkemesi; Denetim makamı Asliye Hukuk Mahkemesidir. Dolayısıyla Sulh Hukuk Mahkemesinden, TMK m. 426’ncı maddede sayılan hallerin varlığı halinde, temsilci bir kayyım atanabilir.
Kayyum davası ne demek?
Mütevelli atanmasıyla ilgili dava, anonim şirket olduğu için tamamen ticari bir davadır. Asliye Ticaret Mahkemelerine veya bu mümkün olmazsa bu sıfatla hareket eden Asliye Hukuk Mahkemesine sunulur. Yetkili mahkeme, şirketin kayıtlı olduğu mahkemedir.
Kayyımlık ücreti ne kadar?
2025 yılından itibaren kayyum atanması davası açmak için ödenecek toplam ücret 3 TL olacaktır.
Kayyum yasal temsilci midir?
Vesayet, vesayet makamı (Sulh Hukuk Mahkemesi) tarafından atanır. Türk Medeni Kanunu’nun 426. maddesi temsil ve vesayet konusunu düzenler: “Yasal temsilcinin bir konudaki menfaati, küçüğün veya kısıtlının menfaatiyle çatışırsa.”