İçeriğe geç

Konya Zerde Nedir

Zerde nedir, nasıl yapılır?

Zerde, İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Konya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Edirne ve Karaman yörelerine ait geleneksel bir Türk mutfağı tatlısıdır. Pirincin suyla kaynatılması ve içine kızılcık şekeri (lohusa şekeri) ve karanfil eklenmesiyle hazırlanır. Safranla renklendirilmiş ve kokulandırılmış bir tür tatlandırılmış pirinç ezmesidir.

Zerde nerelerde kullanılır?

Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne mutfaklarında özel günlerde ikramlık olarak hazırlanır. Düğün yemeklerinde, mevlütlerde (özellikle sünnet ve bebek törenlerinde), Ramazan ayında bayramların sonunda ikramlarda, kandillerde vb. yerde ikram edilir; aranılan ve komşularla paylaşılan bir lezzettir.

Zerdeye ne koyulur?

Zerde, Osmanlı saray mutfağının özel tariflerinden biridir. Özel günlerde ve bayramlarda hazırlanan bu kıymetli tatlı, rengini ve lezzetini iki özel baharattan alır: safran ve zerdeçal. Safran çok pahalı bir baharat olduğundan, dışarıda yenen yemekler genellikle sadece zerdeçal ile hazırlanır.

Zerde baharatı nedir?

Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya’da ortaya çıkmıştır ve oradan tüm dünyaya yayılmıştır. Safran kökü, zerdeçal veya sarı boya gibi isimlerle bilinse de, zerdeçal olarak daha iyi bilinen bu baharat, içerdiği kurkumin bileşeni sayesinde sağlık üzerinde çok önemli faydalı etkilere sahiptir.

Zerde sağlıklı mı?

Zerdeçal antioksidan deposudur ve potasyum ve demir açısından zengindir. Zerdeçal antibakteriyel, antimikrobiyal ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve artrit, göz hastalıkları, kanser, Alzheimer ve kalp hastalığı gibi birçok hastalıkta etkili olduğu bilinmektedir.

Zerde bitkisi nedir?

Zerdeçal (Curcuma longa); Zencefilgiller (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli ve büyük yapraklı çok yıllık otsu bir bitkidir. Hint safranı olarak da bilinir. Doğal yaşam alanı Güney Asya’dır. Diğer adları; zerdeçal, safran kökü, zerdeçal, Hint safranı.

Zerde kaç dakika kaynatılır?

2 su bardağı su ekleyin ve orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve ara sıra karıştırarak 15 dakika pişirin. Ateşten alın ve soğumaya bırakın. Devedikeni çiçeğini bir kahve tenceresine koyun, 1 bardak su ekleyin ve kısık ateşte pişirin.

Zerde faydaları nelerdir?

Zerdeçalın 5 sağlık faydası: Kolesterolü düşürür ve Parkinson, multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklara yardımcı olur.

Zerde tatlısı neye iyi gelir?

Karaciğeri güçlendirir ve karaciğerden toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Solunum yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılır. Kurkumin kansere karşı korur ve tümör hücrelerinin çoğalmasını engelleyen özelliklere sahiptir. Çalışmalar, cilt, kolon ve meme kanseri vakalarında yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Zerde nasıl yapılır nefis yemek tarifleri?

Zerde tatlısı tarifi nasıl hazırlanır? Bir tencereye su ve pirinç koyup olgunlaşmasını bekleyin. Sonra şeker, safran, biberiye, çam fıstığı ve kuş üzümü ekleyin ve nişastanın içinde erimesini bekleyin. Bir bardak su ekleyin ve 2-3 dakika daha tencereye koyun. Afiyet olsun.

Antep usulü zerde nasıl yapılır?

Öncelikle pirinç ayıklanır ve yıkanır ve bir tencere suda yumuşayana kadar haşlanır. Daha sonra rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ve şeker eklenerek koyulaşana kadar pişirilir. Pişen zerdeler kaselere konularak fıstıklarla süslenir. Soğuduktan sonra servis edilir.

Zerdenin kıvamı nasıl olmalı?

Zerdeçalın kıvamı aşureden biraz daha sıvı olmalı. Genellikle Konya’daki düğünlerde hiçbir şey eklemiyorlar.

Zerdeçal kimler kullanamaz?

Zerdeçal kullanımının zararlı etkileri arasında sindirim sistemi rahatsızlıkları çeken kişiler ve hassas mideli kişiler yer alır. Yemeklerde sıklıkla tercih edilen baharatlar tamamlayıcı bir lezzet unsuru olarak kabul edilse de midede sıklıkla yan etkilere neden olur.

Zerdeçal nasıl tüketmeliyiz?

Kurkuminin, zeytinyağı veya hindistancevizi yağı gibi yağlara bağlandığında bağırsak tarafından daha kolay emildiğine inanılmaktadır. Zerdeçal ayrıca kurutulmuş veya taze formda çay olarak da tüketilebilir. İlk olarak, 2 su bardağı suyu kaynatın ve 1 çay kaşığı toz veya rendelenmiş zerdeçal ekleyin.

Zerde diğer adı nedir?

Antik çağlarda cenaze yemeği olarak bilinen Zerde, daha sonra sünnet, düğün ve zafer kutlamaları gibi özel günlerde servis edildi. Zerde’nin bu dönemde bu kadar popüler olmasının nedeni, güneşi ve altını anımsatan safranın güzel sarı rengiydi. Zerde hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Antep usulü zerde nasıl yapılır?

Öncelikle pirinç ayıklanır ve yıkanır ve bir tencere suda yumuşayana kadar haşlanır. Daha sonra rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ve şeker eklenerek koyulaşana kadar pişirilir. Pişen zerdeler kaselere konularak fıstıklarla süslenir. Soğuduktan sonra servis edilir.

Zerre nasıl yapılır?

Zerde tatlısı tarifi nasıl hazırlanır? Bir tencereye su ve pirinç koyup olgunlaşmasını bekleyin. Sonra şeker, safran, biberiye, çam fıstığı ve kuş üzümü ekleyin ve nişastanın içinde erimesini bekleyin. Bir bardak su ekleyin ve 2-3 dakika daha tencereye koyun. Afiyet olsun.

Zerde kaç dakika kaynatılır?

2 su bardağı su ekleyin ve orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve ara sıra karıştırarak 15 dakika pişirin. Ateşten alın ve soğumaya bırakın. Devedikeni çiçeğini bir kahve tenceresine koyun, 1 bardak su ekleyin ve kısık ateşte pişirin.

Zerde pilavı nasıl yapılır?

Zerdeçalın Hazırlanışı: 2 çay bardağı pirinci suyla kaynatarak yumuşatın. 2 çay bardağı şekeri ekleyip şeffaf bir görünüm elde edene kadar pişirin. İstenirse portakal suyu da eklenebilir. Sunumu; Nohut pilavı ve zerde ile servis edilir. Özellikle kızlara kına töreni adı verilen etkinliklerde ikram edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir